image image image
Kontakt
Mapa Gminy Projekty realizowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego Projekty realizowane w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Projekty realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich Lowe Lipce Zdrowy uczeń Projekty dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi Projekty realizowane w ramach Zintegrowanego Programu Rozwoju Regionalnego Gmina Lipce Reymontowskie uczestnikiem akcji Przejrzysta Polska Facebook Kanał YouTube Lipce Reymontowskie Powiadomienia SMS dla mieszkańców https://mikroporady.pl/pytania-do-eksperta
Informacje bieżące
Gmina Lipce Reymontowskie
Rada Gminy
Urząd Gminy
Jednostki organizacyjne
Organizacje i Stowarzyszenia
Atrakcje Turystyczne
Informator Gminny
Rozmaitości


Aktualności
08.07.2021 „Lipiecka kluska” najsmaczniejsza w województwie

„Lipiecka kluska” najsmaczniejsza w województwie

3 lipca br. w Uniejowie KGW Lipce Reymontowskie brało udział w Festiwalu KGW „Polska od Kuchni”. Festiwal KGW to ogólnopolski konkurs skierowany do kół gospodyń wiejskich, stworzony z myślą o pielęgnowaniu lokalnej kultury i tradycji. Główne idee, jakie przyświecają wydarzeniu, to integracja, aktywizacja i wsparcie lokalnych społeczności. Nie bez znaczenia są też takie wartości, jak promocja polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego, wymiana międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom. Trasa festiwalu przebiega przez całą Polskę, a wydarzenie w każdym tygodniu odbywa się w innym województwie. Każde kolejne spotkanie to wiele atrakcji: pokazy kulinarne w wykonaniu znanych szefów kuchni, degustacje, warsztaty oraz panele dyskusyjne, zabawy dla całych rodzin, spotkania z gwiazdami i celebrytami, a także koncerty.

Na festiwal składa się łącznie 17 imprez. 16 z nich odbywa się w poszczególnych województwach, natomiast na 25 września zaplanowany jest wielki finał na Stadionie Narodowym PGE w Warszawie, podczas którego poznamy laureatów konkursu.

W pierwszy weekend lipca w Uniejowie odbył się półfinał dla województwa łódzkiego. Całą imprezę poprowadził znany prezenter - Mateusz Szymkowiak. Wszystkie zakwalifikowane do współzawodnictwa koła miały możliwość wzięcia udziału w rywalizacji na czterech płaszczyznach. Ocenie jurorów podlegały: smak, wdzięk, artyzm, a także gospodarność. W rozgrywkach swoje głosy SMS-owe oddawać mogła również publiczność. Do półfinału wojewódzkiego zakwalifikowało się KGW z Lipiec Reymontowskich w każdej z ocenianych konkurencji.

W konkursie o tytuł „Kobiety gospodarnej i wyjątkowej” koła i ich członkinie chwalili się swoimi sukcesami, osiągnięciami i podejmowanymi działaniami, warto zauważyć, że lipieckie KGW było jednym z najstarszych kół biorących udział w tym wydarzeniu.

W konkursie artystycznym koła prezentowały swoje wyjątkowe umiejętności, lipieckie gospodynie zaprezentowały swój talent wokalny występując jako zespół śpiewaczy Lipconki/Miriam.

Podczas wyborów Miss Wdzięku wybierana była najpiękniejsza reprezentantka spośród zakwalifikowanych członkiń KGW. Komisja brała pod uwagę nie tylko urodę ale również wdzięk, osobowość i umiejętności, jakie w trakcie wydarzenia musiały zaprezentować kandydatki. Miss wybierana była w dwóch kategoriach wiekowych: do 45 roku życia oraz 45+. W tej kategorii nasze KGW reprezentowały Marta Czajka (Miss do 45 r.ż.) oraz Małgorzata Lech (Miss 45+). Nasza przedstawicielka Marta Czajka przykuła uwagę prezenterów TVP, którzy poprosili ją o rozmowę na temat prezentowanego stroju ludowego, podczas krótkich wejść na żywo w trakcie trwania programu „Pytanie na Śniadanie” w telewizyjnej dwójce.

Zadaniem uczestników w konkursie kulinarnym było przygotowanie potraw regionalnych w sposób łączący tradycję z nowoczesnością. Lipieckie danie połączyło kilka charakterystycznych dla naszego regionu elementów. W skład potrawy weszły: lipiecka kluska żelazna z odrobiną twarogu tradycyjnego, gęsi pipek z kuchni żydowskiej, sos na bazie łódzkiej zalewajki (zakwas), czyli najpopularniejszej zupy w regionie, skwarki z chleba, skorzonera karmelizowana w miodzie (skorzonera to warzywo doceniane przez naszych pradziadów, które obecnie wraca do polskiej kuchni), oliwa szczypiorkowa, która ożywia smakowo i kolorystycznie danie. Bukiet smakowy potrawy dopełniło jabłko, bo jest to owoc najbardziej kojarzony z naszym regionem. Lipieckie danie to ciekawe i ponadczasowe połączenie smakowe, które zawojowało podniebienia komisji konkursowej i przyniosło zwycięstwo w najważniejszej konkurencji festiwalu. Pierwsze miejsce w konkurencji kulinarnej zagwarantowało udział naszego KGW w ogólnopolskim finale festiwalu, który odbędzie się 25 września na Stadionie Narodowym w Warszawie. Lipieckie danie będzie reprezentować województwo łódzkie w konkursie kulinarnym.

Serdecznie gratulujemy naszym nieocenionym gospodyniom!!!


LIPCE 405

LIPCE 406

LIPCE 407

 fot. Foto-Milejka

 Więcej zdjęć w fotogalerii


<< Powrót


Gmina Lipce Reymontowskie. Licznik wyświetleń strony: . Strona nie korzysta z plików cookies.
Ostatnia aktualizacja: 15.10.2021 12:45