Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej
|

Rodzaj zadania publicznego: Podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej.
Tytuł zadania publicznego: „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”.
Termin realizacji zadania publicznego: 08.04.2024 r.- 31.12.2024 r.
Kwota dotacji z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego: 10 000,00 zł
Cel zadania: Celem zadania jest propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji środowiska wiejskiego gminy Lipce Reymontowskie i regionu Województwa Łódzkiego oraz dawnego Księstwa Łowickiego, dzięki doposażeniu Koła w sprzęt i przedmioty niezbędne do kultywowania i przekazywania tradycji kulinarnych.
Miejsce realizacji: Zadanie realizowane jest na terenie Województwa Łódzkiego, grupę docelową stanowią mieszkańcy województwa łódzkiego.
Organizacja stanowisk promujących produkty lokalne i tradycyjne i zwrócenie uwagi mieszkańców Województwa Łódzkiego na konieczność podtrzymywania i pielęgnowania tradycji poprzez zachowanie i propagowanie dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej.
I. 15.06.2024 r. – Ogólnopolska Impreza Artystyczna Dzień Reymonta w Lipcach Reymontowskich
II. 18.08.2024 r. – Dożynki Wojewódzkie w Spale
Organizacja warsztatów dla Mieszkańców Województwa Łódzkiego, dzięki czemu od najmłodszych lat będą budować świadomość kulturową odnośnie dziedzictwa kulinarnego i tradycji.
I. 11.10.2024 r. – Warsztaty Kiszenia Kapusta i Tradycyjnych Metod Konserwowanie Żywności
II. 23.11.2024 r. – Warsztaty z przygotowywania potraw na bazie kiszonej kapusty